Püsimeik Tallinnas Härm OÜ - Biolatte Originali sünd ja tootearendus

Biolatte Originali sünd ja tootearendus

20.10.2017

Biolatte OY on piimhappebaktereid uurinud pikki aastaid. 1983-dal aastal Yves Delatte (Biolatte OY asutaja) eestvedamisel  hakati loomadele andma piimhappebaktereid sisaldavat toitu. Viis aastat kestnud tähelepanuväärsete uurimistulemuste põhjal leidis Yves Delatte esimesena, et kuni 70% vastupanuvõimest peitub soolestikus.

1986 aastal alustas ta piimhappebakterite kasutamist uurima inimestel.  Kuna me kõik oleme imetajad oli loogiline alustada samalaadse seguga, mis leidis kasutust loomade puhul ehk siis piimatööstusest pärinevate piimhappebakterite tüvesid (10E8 CFU/g) segati süsiveskutega.

Esimesed inimestele suunatud tooted pakendati 2,5 grammistesse annuspakenditesse (a 3 x 10E9 cfu) ja müüdi Hollandis nime all Ecologic (1995-2000), Prantsusmaal nime all Lactibiane (1993-2000) ja Soomes nime all Lactibiane/Lactiplus (1995-2000). Klientide soovil alustasime toodete pakendamist ka kapslitesse.

1995-aastal märkas Yves Delatte, et segu vajab parandusi. Aastate jooksul mõistis ta, et piimatööstuse bakterid ei sobi hästi inimeste soolestiku flooraga ning nende kinnitumine epiteelrakkudele ei ole eriti tõhus. Ta hakkas uurima ka muid baktereid ja leidis inimestele paremini sobivad bakteritüved ehk siis inimspetsiifilised bakteritüved. Nende bakterite rakuseinte geneetika võimaldas bakteritel loomulikul moel inimese limaskestale kinnituda - nad on keskelt nagu tõmbluku kaks poolt.  Mõned meieritööstuse bakterid võivad küll olla pika evolutsiooni tagajärjel inimspetsiifilised, kuid seda mitte kõik.  Kuigi on antud teemal  tehtud lugematu arv laboratoorseid teste ja ülikooliuuringuid, on need vähetähtsad, sest in vitro (katseklaasis) on kaugel in vivo (kehas/organismis) reaalsusest. Arvesse ei võeta kehatemperatuuri, ainevahetust, pH-d, geene ja biorütme, seega kui testitulemused on paljulubavad ei vasta nad siiski reaalsusele.

Biolatte OY ei lisa oma toodetesse vitamiine, inuliini ja muid koostisaineid, sest  need ei anna bakterittootele lisaväärtust.  Nende lisamisel saadakse lihtsalt palju odavam toode ja ka suurem kasum, sest bakterite arv väheneb muude koostisainete arvelt. Bakterisegud, kuhu on lisatud mineraale, vitamiine ja inuliini, ei ole tõhusad, sest reaalsuses ei püsi koostisosad seedesüsteemis koos ning väidetud ühistoimimist (sünergiat) ei toimu. Lisaained tunduvad etiketil veenvad, kuid toote mõju on marginaalne, hoolimata sellest, et in vitro tulemused on head.

Oleme oma toodetesse jätnud, vaid toimivad ja uuritud bakterid. Me eemaldasime toodetest kõik süsivesikud, kuna 99,9%-l inimestel on süsivesikud soolestikus olemas. See arengusamm vähendas ka kasutajate allergilisi reaktsioone ning väetisejääke ja niiskust toorainetes. Lisaks paranes toote säilivus ning oli võimalik bakterite hulka tõsta.

Alates 2002 aastast kasutatakse toodetes vaid puhtaid inimspetsiifilisi bakteritüvesid, mille eraldamine ja kasvatamine toimub koostöös maailma juhtivate bioloogide ja tippklassi biotehnoloogia abil. Kuna inimestele sobivad bakteritüved on spetsiifilised ja mesofiilsed (kasvavad 37 kraadi juures), sobivad nende rakuseinad inimese limaskestadega ning nende efektiivsus on võrreldamatu. Inimspetsiifilised bakterid suudavad läbida ka nn maohappe barjääri, sest nad on happele ja sapile vastupidavad.

Pidage meeles, et piimhappebaktereid tuleb alati võtta tühja kõhuga, et vältida bakterite viivitust (toiduga jäämist makku). Parima tulemuse saavutamiseks peavad elavad ja taasaktiveerunud bakterid jõudma soolestikku nii kiiresti kui võimalik. Poelettidelt võib leida ka nn happekindlate kapslitega bakteritooteid, mis aga võivad põhjustada tarbetut fermentatsiooni protsessi soolestikus.

Uusi tehnoloogiaid ja tooteid luues on meil ka täiesti uus lähenemisviis tervise ja haiguste mõistmisele.

Ärge unustage, et ka tervislik eluviis- ja toitumine on olulised!