Ära kevadpuhastust tehes ennast unusta!

19.03.2018

Ära kevadpuhastust tehes ennast unusta!

Külli Holsting
Toitumisterapeut

Kevadine lemmikteema on kehapuhastus. Meile meeldib mõelda, et kui saabub kevad, lööme aknad läikima ja teeme suurpuhastust. Ent oluline on meeles pidada oma keha. Puhastunult on samm kergem ja pilk rõõmsam ning energiat rohkem.

Leidub muidugi palju oponente, kes küsivad õigustatult, kas siis meie organism mitte iga päev ei töötle ega väljuta jääkaineid, süsihappegaasi, kolesteroooli, virgatsineid ja muud ebavajalikku. Hingame ju kogu aeg, nahk ja rakud uuenevad ning ideaalis käib kõht iga päev läbi. Maks kui keemialabor töötleb mürke ja ainevahetusjääke ning saadab neid kehast välja vahetpidamata.

Kahjuks anname ise ja annab keskkondki puhastussüsteemile üsna suure koormuse. Sissehingatav õhk on seda saastunum, mida suuremas linnas ja liiklustihedamas piirkonnas elame. Meie toit pole kuigi puhas, sest mullastikus leidub kunstlikke elemente ning toiduks kasutatavaid taimi väetatakse, pritsitakse ja säilitatakse kemikaalidega. Kodukeemia, hügieenitooted, kosmeetika, samuti ehitusmaterjalid, mööbel, tekstiilid ja rõivad annavad oma osa kehale langevast keemilisest koormusest. Hea oleks muidugi iga päev hoiduda kõigest koormavast, kuid oleme ju inimesed, soovides saada osa mugavusest, süüa ohutut ja pikemalt säilivat toitu, nautida sinna juurde vahel klaasikest veini, sõita autoga ja elada linnas.

Kahjuks on eksperimendid ja analüüsid tõestanud, et meie veres leidub ohtlikke ühendeid ja niisamuti kindlasti rasvkoes, kus toksiinid peamiselt talletuvad. Inimorganismist on avastatud ftalaate, broomühendeid, kunstlikke lõhnaineid, pestitsiide ja loomulikult raskemetalle nagu plii, kaadmium ja elavhõbe. Viimaseid ei suuda keha organismist väljutada ja need kuhjuvad kogu toiduahelas. Seda, kuidas selline keemiline kokteil kehale mõjub, on raske ennustada.

Suuremas ohus on nõrgenenud immuunsusega inimesed, rasedad, imikud ja eakad. Arvatakse, et 90% vähkkasvajatest on seotud keskkondlike kantserogeenidega, sh sigaretisuits, toit, vesi, õhk kombineerituna toitainepuudusega, mis ei lase kehal puhastuseks mehhanisme täiel võimsusel töös hoida.

Veel tulevad mängu individuaalsus ja geneetiline eripära. Kindlasti on teie suguvõsas või tutvusringkonnas keegi, kelle eluviis mõjub organismile laastavalt, kuid kes oma eluea pikkusega ületab teisi tublisti. Arvatakse, et individuaalne detoksifikatsioonivõimekus erineb kuni 30%.

Puhastus soovitakse ette võtta kooskõlas loodusega: sügisel ja kevadel. Väike puhastuskuur sobib hästi kaalulangetuse alguseks ja enne rasestumise planeerimist. Aga ka maksa ülekoormuse tunnuste esinedes. Sellest annavad märku näiteks sagenenud peavalud, silmade vesisus, sügelus või paistetus, nohu sagenemine, kõrvaprobleemid, higilõhna tugevnemine, akne või vistrikud nahal ja liigeseprobleemid. Samuti siis, kui kaal ei lange või tõuse või on ainevahetus märgatavalt aeglustunud.

Maksa peetakse keskseks detoksiorganiks, kuid ei tasu unustada seedesüsteemi, nahka, kopse, neere, mis kõik osalevad jääkainete väljutamises. Puhastuskuuri puhul on oluline pöörata tähelepanu kogu organismile ja oma emotsioonidele, et saavutada tasakaal ja harmoonia kehas. Maks osaleb meie kehas üle 500 funktsioonis ja mõjutab peaaegu igat füsioloogilist protsessi, seepärast tasub teda hoida. Maksa tööks on vajalikud paljud toitained, milleta maksa töö pole nii efektiivne ja võib märkimisväärselt aeglustuda.

Esmalt tuleb välistada keha koormavad toidud: loomsed valgud, gluteenirikkad teraviljad, kohv, alkohol, nikotiin, allergiat või talumatust tekitavad toitained.

Maksas toimuvas esimeses detoksifaasis muudavad ensüümid osa toksiine kahjutuks, kuid ülejäänud vahepealseks aktiivsemaks ja seetõttu ohtlikumaks vormiks, mida siis teises faasis edasi töödeldakse ja kehast väljutamiseks ette valmistatakse. Seepärast räägitakse esimese ja teise faasi tasakaalustamisest ja mõlemaks protsessiks vajalike toitainete saamisest.

Esimeses faasis töötav ensüüm tsütokroom P450 vajab vaske, mida saame kaunviljadest, seemnetest, pähklitest; magneesiumi, mille parim allikas on rohelised lehtviljad; tsinki, mida ammutame mereandidest ja seemnetest; ning C-vitamiini. Samuti soodustavad esimese faasi funktsiooni kapsaliste perekonna taimed, mis sisaldavad vähivastast ühendit indool-3-karbinooli. Must rõigaski kuulub samasse perre ja sisaldades glükosinolaade, osaleb P450 moodustamises (1). Uuringutes on kinnitust leidnud, et mustarõikamahl soodustab maksa tööd, sapi nõristumist ja aitab ennetada kolesteroolist tekkivaid sapikive (2). Samuti on tõestatud mustarõikamahla antioksüdantsed omadused (3) ja jämesoolerakkude kaitsev funktsioon rasvarikka dieedi puhul (4). Seega on mustarõikamahla oluline tarbida nii neil, kel soov maksa toetada, aga ka isikutel, kel sapikividega probleeme esinenud.

Soolestiku puhastamiseks sobib kiudainerikas psüllium. See parandab soolte tervist ning alandab kolesterooli- ja vere glükoosisisaldust. Psüllium soodustab ka raua, kaltsiumi, C-vitamiini ja paljude muude vitamiinide-mineraalide imendumist ning on toiduks meie soolestikus elavatele headele bakteritele. Psüllium sobib hästi neilegi, kes soovivad kaalu langetada, kel ilmnenud seedeprobleeme, kes soovivad organismi puhastada ja toetada. Kuna psüllium paisub kokkupuutes vedelikuga ligi 20 korda, tekitab see kiirelt täiskõhutunde.

Viited:

  1. Hanlon PR1, Webber DM, Barnes DM. Aqueous extract from Spanish black radish (Raphanus sativus L. Var. niger) induces detoxification enzymes in the HepG2 human hepatoma cell line. J Agric Food Chem. 2007 Aug 8;55(16):6439-46. Epub 2007 Jul 6.

  2. Castro-Torres IG, De la O-Arciniega M, Gallegos-Estudillo J, Naranjo-Rodríguez EB, Domínguez-Ortíz MÁ. Raphanus sativus L. var niger as a source of phytochemicals for the prevention of cholesterol gallstones. Phytother Res. 2014 Feb;28(2):167-71. doi: 10.1002/ptr.4964. Epub 2013 Mar 15.
    Lugasi A1, Blázovics A, Hagymási K, Kocsis I, Kéry A. Antioxidant effect of squeezed juice from black radish (Raphanus sativus L. Var niger) in alimentary hyperlipidaemia in rats. Phytother Res. 2005 Jul;19(7):587-91

  3. Sipos P1, Hagymási K, Lugasi A, Fehér E, Blázovics A. Effects of black radish root (Raphanus sativus L. Var niger) on the colon mucosa in rats fed a fat rich diet. Phytother Res. 2002 Nov;16(7):677-9.